Η ατίθαση καρδιά της Όλιβα Ντενάρο

Η ΑΤΙΘΑΣΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΒΑ ΝΤΕΝΑΡΟ ήταν το μυθιστόρημα που ήθελα να διαβάσω αυτή την περίοδο και ειλικρινά δεν το γνώριζα!

Πρόκειται για το 4ο μυθιστόρημα της Ιταλίδας συγγραφέως ΒΙΟΛΑΣ ΑΡΝΤΟΝΕ και 2ο που κυκλοφορεί στα ελληνικά, εμπνευσμένο από μία εμβληματική αληθινή ιστορία!

Το βιβλίο το προμηθεύτηκα εντελώς τυχαία την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του. Τα καλά του να εργάζεσαι σε βιβλιοπωλείο. Ίσως και όχι, γιατί δεν μένει ποτέ ανέπαφος ο μισθός σου και στο τέλος του μήνα πρέπει να τραφείς με τις σελίδες των βιβλίων που αγόρασες.

Βλέπετε οι εκδόσεις Πατάκη δεν συνηθίζουν να ανακοινώνουν όλα τα υπό έκδοση βιβλία τους, όποτε καταλαβαίνετε πόσο ενθουσιάστηκα όταν είδα πως μετά το άκρως συγκινητικό ΤΡΕΝΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ, αποφάσισαν να μεταφράσουν κι άλλο βιβλίο της Αρντονέ στα ελληνικά.

Με φόντο τον ιταλικό Νότο και συγκεκριμένα το νησί της Σικελίας την δεκαετία του 60, η Αρντονέ δημιουργεί ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, με πρωταγωνίστρια ένα «ατίθασο»δεκαεξάχρονο κορίτσι, την Ολίβα, που προσπαθεί να βρει την θέση της μέσα σε έναν κόσμο συντηρητικό και αμιγώς πατριαρχικό, έναν κόσμο βαθιάς υποκρισίας, όπου την τύχη των γυναικών την κρατούσαν στα χέρια τους οι άνδρες.

Η Ολίβα δεν ονειρεύεται να παντρευτεί, να κάνει παιδιά, να γίνει μία καλή σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά. Της αρέσει να τρέχει, να παίζει με τις κότες στην αυλή, να κυνηγά βατράχια και να μαζεύει σαλιγκάρια μετά την βροχή μαζί με τον πατέρα της. Της αρέσει να διαβάζει, να κλίνει ρήματα και να πηγαίνει στο σχολείο. Κάνει παρέα με αγόρια, αλλά και με την κόρη του «Κομμουνιστή», ξεφυλλίζει περιοδικά στα κρυφά και σκιτσάρει σταρ του σινεμά σε λευκές σελίδες, που κρύβει σε ένα κούφιο σανίδι, κάτω απ’ το κρεβάτι της.

Όλα αυτά αλλάζουν, όταν της έρχεται η πρώτη της περίοδος. Για την μικρή κοινωνία του τόπου της, είναι πια ολόκληρη γυναίκα, έτοιμη για άντρα και παιδιά, γι’ αυτό και πρέπει να μείνει άσπιλη, ανέγγιχτη και να διαφυλάξει με κάθε τρόπο αυτό που της προσφέρει κοινωνική αξία, τιμή και αποδοχή, την παρθενιά της.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος την «χαλάσει»; Όχι, δεν μιλάμε ούτε για γάλα που έκοψε, ούτε για γιαούρτι που ξίνισε, ούτε για βάζο που έσπασε! Μιλάμε για την Ολίβα και κάθε έφηβο κορίτσι που βίωσε το σκληρό πρόσωπο και την υποκρισία της πατριαρχίας, την οποία μέχρι και σήμερα αγωνιζόμαστε να ξεριζώσουμε από το συλλογικό μας ασυνείδητο.

Η Ολίβα πέφτει θύμα βιασμού και καλείται να παντρευτεί τον βιαστή της, για να αποκαταστήσει την τιμή της και να αποκτήσει ξανά την κοινωνική αποδοχή των κατοίκων της μικρής επαρχιακής πόλης, στην οποία κατοικεί.

Την δεκαετία του 60 στην Ιταλία, πραγματοποιούνταν οι ΓΑΜΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, μία άτυπη παράδοση που στόχευε στη «διάσωση» της γυναικείας τιμής και υπόληψης, όπου οι άντρες ΒΙΑΣΤΕΣ παντρεύονταν τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ τους και το έγκλημα που διέπρατταν παραγράφονταν βάσει ενός άρθρου που περιέχονταν στο νομοθετικό τους πλαίσιο.

Ύστερα, οι γυναίκες αυτές αφού είχαν ξανά γίνει τίμιες και καθαρές, μπορούσαν να περπατούν περήφανες, στητές, καμαρωτές σαν πέρδικες πλάι στους βιαστές-συζύγους τους! Φυσικά όντας γυναίκες έπρεπε ταυτόχρονα και να τους φροντίζουν, να τους περιποιούνται, να μην τους λείψει ποτέ το ζεστό φαγάκι και το καθαρό σώβρακο, ενώ πολλές φορές καλούνταν να μεγαλώσουν και τα παιδιά που τους φύτευαν βίαια στις μήτρες τους, ζώντας καθημερινά με την απόδειξη πως βιάστηκαν να τρέχει ανυποψίαστη ανάμεσα στα πόδια τους, ζητώντας προσοχή και αγάπη, την αγάπη που οι μάνες τους, οι γυναίκες αυτές δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν, ποτέ.

Κι εδώ λοιπόν έρχονται και κουμπώνουν τέλεια οι στίχοι που με τόση διάθεση τραγουδά η λαϊκή αοιδός Νατάσα Θεοδωρίδου

«Υποκρισία υποκρισία

Να μ’ αγαπάς και να μη δίνεις σημασία

Υποκρισία υποκρισία

Για ποια αγάπη μου μιλάς για ποια θυσία»…

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της ΦΡΑΝΚΑΣ ΒΙΟΛΑ, η οποία αρνήθηκε να παντρευτεί τον βιαστή της και με στήριγμα τον πατέρα της πήγε κόντρα σε αυτή την φρικαλέα παράδοση, κινήθηκε νομικά και έσπασε την μέγγενη της πατριαρχίας, το νέο μυθιστόρημα της ΒΙΟΛΑΣ ΑΡΝΤΟΝΕ είναι ένα βιβλίο ύμνος στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και στην προσωπική ελευθερία, που αξίζει να διαβάσετε!

Σημείωση: Για εσάς που αγαπάτε τις συνομωσίες, τις ίντριγκες και τα συναφή, το όνομα της πρωταγωνίστριας αποτελεί αναγραμματισμό του ονόματος της συγγραφέως. Χμ…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read next